Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студенти ФТН у посети компанијама Електроват и SNE-Energy

8. 02. 2022

У организацији студентског парламента Факултета техничких наука у Чачку, студенти основних академских и основних струковних студија са смерова Електроенергетика и Електроника, у понедељак, 7.2.2022. године, посетили су компаније Електроват и SNE-Energy. Идеја којом се парламент руководио приликом планирања посете била је да се студенти упознају са практичном страном посла електроинжењера, чиме би надоградили теоријско знање стечено на предавањима. Сарадња ових компанија и Факултета техничких наука одвија се и путем стручних пракси које у њима обавља велики број студената, те је посета била значајна и из тог разлога. 
 
 
Александар Божић, студент друге година ОСС на смеру Електроенергетика, потврђује да су за студенте овакве посете важне због тога што имају могућност да виде шта ће се од њих очекивати на будућем послу, али и због упознавања са инжењерима и људима који им могу бити од помоћи у блиској будућности: 
 
„Није реткост да студенти после обављене праксе нађу своје радно место и остану у оваквим фирмама. У компанији Електроват нас је дочекао инжењер електроенергетике, који  нам је детаљно објаснио како се реализује неки пројекат, од почетка израде пројектне документације, преко прављења електро ормара и опреме коју пројекат захтева, све до уградње исте. Касније нас је повео кроз целу фирму, показао нам је како се израђују електро ормари где смо затекли раднике који раде на тим ормарима и могли смо изблиза да видимо како то функционише у пракси. Такође, морам да напоменем да је водич био одличан. Својим приступом је привукао пажњу нама студентима и био је отворен за сва наша питања.“
 
 
Милош Бисерчић, студент четврте године ОАС на смеру Електроенергетски системи, такође је истакао значај ове посете у смислу стицања слике о томе шта све студентима омогућава одабрана професија: 
„Кроз разговор са искусним инжењером, добили смо ближу слику онога што нас чека по завршетку школовања. Пролазећи кроз неке од пројеката, видели смо практичну примену знања, али и схватили колико је још усавршавања потребно да бисмо дошли до стадијума нашег саговорника и будућег колеге, што буди жељу за даљим развојем и савлађивањем тог изазова да постанемо прави инжењери. Овакве посете дају студентима до знања да електротехника није сувопарна и досадна, већ је врло применљива и занимљива научна област.“