Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Предавање профeсора Микелеа Гвиде у оквиру Еразмус+ мобилности наставника

13. 05. 2022

У оквиру Erasmus+ мобилности наставног кадра, професор Микеле Гвида са Универзитета у Салерну, Италија, боравио је на Факултету техничких наука у Чачку у периоду од 18.4.2022. до 22.4.2022. године. Професор Гвида је ванредни професор за област примењене физике у оквиру биологије, медицине, културног наслеђа и науке о животној средини на одсеку за рачунарско инжењерство, електротехнику и примењену математику Универзитета у Салерну и гостујући професор на Грађевинском факултету Техничког универзитета у Риги, Летонија.
 
 
У складу са типом мобилности, у четвртак, 21. априла 2022. године професор Гвида је одржао предавање под називом “Radon measurement and assessmentˮ. Професор је говорио о радону (86Rn222), радиоактивном елементу који се јавља у природи, а који се, због своје особине да се под нормалним атмосферским условима и температури јавља у гасовитом стању и због свог кратког времена полураспада од 3,8 дана може сматрати озбиљним ризиком по здравље људи који су њему изложени, али се и због јединственог физичког трага који оставља може искористити као драгоцено средство истраживања у многим областима наука које се баве проучавањем животне средине. У овом предавању описане су најнапредније технике мерења концентрације радона које се заснивају на његовој особини да се распада на своје продукте путем емисије алфа зрачења.
 
 
По завршетку свог предавања, професор Гвида је одговарао на питања наставника и студената, указујући притом и на могућност њиховог учествовања у Eразмус+ програму. Посета професора Гвиде била је прва долазна мобилност академског особља са Универзитета у Салерну и наговестила је почетак сарадње између Факултета техничких наука у Чачку и поменуте високообразовне институције.