Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Факултет техничких наука у Чачку обележио школску славу

27. 01. 2023

Школска слава Свети Сава традиционално је прослављена 27. јануара 2023. године на Факултету техничких наука у Чачку.  У присуству свештеника чачанске цркве  Ивана Пауновића, руководства Факултета, чланова колектива  и представника студената, сечењем славског колача и освећивањем славског жита обележена је школска слава Свети Сава. Овај свечани чин праћен је  химном Светом Сави, коју су отпевали ученици музичке школе из Чачка.

Домаћин славе, др Недељко Дучић, ванредни професор  истиче  да је немерељив значај Свeтог Саве за српски народ.

„Он је наш највећи појединац, стуб српске културне и моралне свести, збир је свих нас, а његово име збирно је име српског народа. Један велики песник рече  да не бисмо погрешили ни када бисмо српски народ назвали Друштво Светог Саве“, каже др Недељко Дучић, ванредни професор.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу и први пут прослављен 1840. године, на иницијативу Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу. Од тада се Свети Сава сматра највећим српским народним просветитељем. На Факултету, Савиндан се обележава од 1995. године. Домаћин наредне школске славе је др Небојша Станковић.