Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН одржана Међународна конференција ТИО 2016

28. 05. 2016

У суботу, 28. и недељу, 29. маја 2016. године на Факултету техничких наука у Чачку  одржава се 6. Међународна научно-стручна конференција  „Техника и информатика у образовању- ТИО 2016“.

На скупу се окупило око 80 експерата, научних и стручних радника, истраживача и практичара из Србије и иностранства, који у циљу унапређивања научних и стручних знања и искустава из области техничко-технолошког и информатичког образовања представљају и размењују научне и истраживачке резултате из те области. Конференција на коју је из Србије и других држава приспело више од 70 научних и стручних радова  посвећена је техничко-технолошком образовању на свим нивоима: од предшколских установа, основних и средњих школа, високог струковног и универзитетског образовања  до различитих форми доживотног учења.

 

Фото галерија

TIO konferencija

 

Посебан акценат дат је месту, обиму и улози информатике и информационих технологија у техничком образовању и професионалном образовању у области технике, као и корелацији са другим наукама, како природним тако и друштвеним.

 

Очекује се да резултати Конференције буду основа за даљи развој посебно у сегменту техничко-технолошког образовања, инжењерства, информационих технологија и информатике, размену образовних модела у овој области у региону и усклађивање са ширим европским контекстом.

 

Поздравним говором скуп је свечано отворио декан ФТН проф. др Небојша Митровић, подсећајући да Конференција траје 12 година и да је први пут ове године међународна, додајући да су овакви скупови драгоцена прилика за размену нових знања и искустава међу колегама. Декан Митровић је подсетио да ће у оквиру програма скупа  бити представљене активности Темпус пројекта  NeReLa(изградња мреже удаљених лабораторија за јачање сарадње универзитета и средњих стручних школа) чији је руководилац др Радојка Крнета, професор ФТН. 

 

У оквиру обележавања Дана рачунара, на ФТН је отворена Напредна лабораторија за рачунарске и информационе технологије.

Учеснике је поздравио и председник Научног одбора проф. др Живадин Мицић и најавио пленарна предавања почасног председника Научног одбора ТИО проф. др Драгана Голубовића и проф. др Синише Ранђића.

 

Организатор Конференције „ТИО 2016“ је Факултет техничких наука у Чачку уз  суорганизацију Универзитета у Крагујевцу- Темпус пројекта NeReLa, Техничког факултета „Михајло Пупин“ из Зрењанина, Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, Учитељског факултета из Ужица, Педагошког факултета из Врања као и  удружења која се баве техничким образовањем. Покровитељ скупа је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

 

За најбољи конференцијски рад проглашен је рад "Remote control of pneumatic circular manipulator using CompactRIO controller", аутори Вуле Рељић, Брајан Бајчи, Јован Шулц, Драган Шешлија и Слободан Дудић, а за најбољи конференцијски рад наставника ТИО "Importance of TIE subject in education", аутор Наталија Диковић.

 

TIO 2016 nagrade