Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Потписан споразум о сарадњи студената ФТН и Факултета за организацију и информатику из Вараждина

13. 12. 2016

Студенти Факултета техничких наука и Факултета организације и информатике из Вараждина  озваничили су сарадњу потписивањем споразума о сарадњи којим је предвиђено унапређење сарадње две студентске организације, размена студената али и реализација заједничких пројеката.. Представници студената кажу да је ово само почетак сарадње која треба да доведе до размене студената али и до заједничког учешћа на међународним пројектима.

-Посетили смо Ниш где смо се заједно са колегама договарали око организације Електријаде. Због добрих односа које смо успоставили са Факултетом техничких наука одлучили смо да посетимо и Чачак, да се упознамо са начином студирања, студијским програмима и да успоставимо контакте како би се факултети и студенти што више повезали, и како би учествовали у пројектима. Имамо центар за међународну размену, и зато смо успоставили контакт. Њихов центар ће се јавити нашем и сигурно постоји заинтересованост, каже Кристијан Гашљевић председник Студентског парламента ФОИ Вараждин.

– Циљ је сарадња и веће дружење студената из различитих држава. Сарадња треба да доведе до размене студената, заједничко учешће на разним пријектима….Разменили смо искуства о начину студентскогорганизовања, тако да ћемо неке ствари применити у нашем раду, каже Милован Кнежевић, председник Студентског парламента ФТН у Чачку.

Потписивању споразума о сарадњи присуствовао је декан Факултета техничких наука проф. др Небојша Митровић који је изразио задовољство што студенти веома лако налазе начин за сарадњу. Он је изразио очекивања да ће студентска сарадња довести и до научне сарадње две установе.

- Ово је почетак, надам се, успешне сарадње студената ФТН и ФОИ из Вараждина. Последњих неколико година у процесу смиривања ситуације у нашем региону многи факултети који су учествовали на електријадама и сада почињу опет да приступају такмичењима. Полако се на тај начин формира и Европа без граница. ФТН је срећан да може да угости делегацију из Вараждина. Видите да студенти веома лако могу да нађу заједнички језик у свим сегментима заједничке сарадње. Ми смо ту да их подржимо. Очекујемо њихов долазак поново, а свакако наши студенти ће посетити Вараждин. Један од циљева факултета јесте ширење, тј. укључивање свих међународних искустава у све сегменте рада факултета као и у студијске програме. Ту је и сигурно могућност за конкурисање за одговарајуће стручне, научне, образовне пројекте, тако да је овај иницијални састанак почетак једне лепе сарадње, рекао нам је Небојша Митровић, декан ФТН.

ФОИ ФТН

Почетна сарадња студената два факултета остварена је на Електријади, заједничкој смотри електротехничких факултета бивших југословенских република али и других земаља региона. Електријада постоји више од 50 година, а осим дружења студенти се такмиче у науци и спортским дисциплинама. Како кажу, то је један од начина да се млади боре против национализма и нетрпељивости.

 

– Великим делом смо успели у томе јер ниједна стране не тера воду на свој млин, него тежимо неком заједничком договору и што би свима одговарало. Дружења су изврсна, сви се друже са свима и свака Електријада је ново искуство, поручио је Гашљевић .

 

Студенти и професори Факултета техничких наука имају одличну сарадњу са великим бројем домаћих али и иностраних образовних установа, међу којима се налазе и факултети из Шпаније, Кипра, Словеније, БиХ, Румуније, Холандије….Како кажу, то је најбољи пут за стварање Европе без граница.