Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Град Чачак и ФТН подржавају увођење ГИС у јавна комунална предузећа

15. 12. 2016

У оквиру обележавања дана Града, у среду, 14. децембра у Конгресној сали Хотела „Београд“ у организацији Града Чачка и Факултета техничких наука у Чачку, приређен је скуп на коме су представљена решења примене савремених информационих технологија у јавним предузећима и локалним самоуправама. Циљ скупа био је да се представи програм који би објединио информационе технологије у јединствен систем који би обухватио све кориснике комуналних и других услуга у локалним јавним предузећима. Скупу су присуствовали представници Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине, Привредне коморе Србије, представници високообразовних установа, института, јавних предузећа, као и представници компанија Oracle, Hexagon Intergraph, Logit Solutions.

 

На практичним примерима појединих предузећа и локалних самоуправа приказане су користи које имплементацијом тог система имају и грађани и јавна предузећа, а самим тим и локална самоуправа.

 

Скуп је отворио градоначелник Чачка Милун Тодоровић и том приликом рекао да увођење географског информационог система није луксуз већ потреба и најавио да би било реално да у наредне две и по године пројекат у Чачку могао у потпуности да заживи. Том приликом унук оснивача Института „Јарослав Черни“ који носи име по деди, уручио је градоначелнику пројекат за дугорочну санацију депоније „Прелићи“.

 

Фото галерија

GIS Cacak

 

Директор ЈКП „Комуналац“  Чачак, Љубомир Сикора говорио је о фазама за успостављање јединственог система базе података и указао на ефикасније управљање свим делатностима у граду или општини, а на добробит грађана. ЈКП „Комуналац“ већ две године ради на успостављању географског информационог система и стварању што прецизније базе података корисника. ГИС се развија и у чачанском ЈКП за грејање.

 

Представник ФТН мр Зоран Јевремовић говорећи о предностима које ГИС омогућава, представио је економску анализу у апсолутним износима што је било нарочито интересантно приликом сагледавања прихода и расхода који настају у околностима када се јединствени информациони систем користи. ФТН у Чачку је први државни факултет у Србији који је 2007. године  почео сарадњу најпре са Компанијом Oracle, а 2009. године и са Компанијом Intergraph, данас Hexagon Intergraph. Као одговорна високообразовна установа ФТН је спреман да у стручном и научном смислу подржи и сарађује са локалном заједницом у циљу стварања што позитивнијег и квалитетнијег амбијента у Чачку.