Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

САРАДЊА ФТН ЧАЧАК – ФЕРИ МАРИБОР У ОБЛАСТИ СЕНЗОРИКЕ

9. 03. 2018

     У оквиру реализације пројекта Развоја високог образовања на ФТН Чачак, подржаног од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, истраживачки тим ФТН у области Сензорике и Сензорских система обавио је радну посету Факултету за електротехнику, рачунарство и информатику ФЕРИ, Универзитета у Марибору. Домаћини са Института за аутоматику су били проф. др Денис Ђонлагић, Лабораторија за електро-оптичке и сензорске системе (ЛЕОСС http://au.feri.um.si/leoss/) и проф. др Петар Планшич, Лабораторија за обраду сигнала.

     Размењена су искуства у настави на предметима Сензори / Сензорски системи /Сензорска техника / Оптоелектроника / Оптичке комуникације (ФЕРИ), те Сензори / Сензорика / ИТ у сензорским системима / Оптоелектронски системи у мехатроници (ФТН), као и о применама беспилотних летилица за различите облике мониторинга.

 

 

 

     ЛЕОСС је међу водећим истраживачким лаборатијама у Европи у области оптичких влакна и поседује напредне технологије за израду посебних оптичких влакна која се користе у савременим сензорским системима на бази 3Д фотонских микроструктура развијених у сарадњи са компанијама Optacore( http://optacore.si/, http://optacore.si/contact/optacore-worldwide/) и FISO    ( http://www.fiso.com/).Тренутно ЛЕОСС држи 9 регистрованих патената у овој области у САД.

 

     Посебна пажња је посвећена најновијим мултипараметарским оптичким влакнима за мултимониторинг (температура, притисак, индекс преламања, термичка проводност) и мултифункционалним сензорима (сила, момент силе, угаона брзина, убрзање, ...).

 

     Током радног боравка вођени су и разговори на нивоу декана, са стране ФЕРИ (проф. др Борут Жалик) и са стране ФТН Чачак (проф. др Небојша Митровић) о свим облицима академске сарадње, заједничким билатералним пројектима ресорних министарстава за науку Србије и Словеније, као и заједничким активностима у конзорцијумима на међународним пројектима по позивима ЕУ.