Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

ФТН на Сајму технике 2019

27. 05. 2019

Време је за нове технологије

На Београдском сајму од 21.  до 24. маја 2019. године одржан је 63. Међународни сајам технике и техничких достигнућа  под слоганом „Време је за нове технологије“. Под покровитељством Министарства науке, технике и технолошког развоја  Републике Србије, а у оквиру наступа научноистраживачких установа и институција, учествовао је Факултет техничких наука у Чачку.

Манифестацију отворио је министар задужен за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић, а кључна излагачка тематска област је била глобални технолошки тренд – промоција Индустрије 4.0 кроз дигиталне технологије, комплетну дигитализацију свих производних процеса и пословно умрежавање. По овогодишњој заступљености следи групација из области индустријске електронике и мерних уређаја, затим термотехника и електроенергетика. Запажено је и повећање интересовања из области материјала и компоненти за индустрију (полуготови и готови производи), технологија и опреме за припрему и пречишћавање воде, али и система и компоненти за паковање и амбалажу.

О наступу ФТН продекан на науку и међународну сарадњу проф. др Небојша Митровић подсећа да на овој значајној сајамској манифестацији седма година на којој Факултет техничких наука учествује, додајући да је сајам права прилика да се представе резултати истраживања реализованих на пројектима које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Такође, у оквиру наступа ФТН представљени су „пилот“ пројекти ФТН, резултати сарадње са привредом, научне и стручне публикације у издању ФТН, а прилику за представљање у оквиру штанда ФТН имало је и чачанско предузеће Плазматех.-каже продекан Митровић.

Поред бројних посетилаца, међу којима је био велики број ученика средњих школа који су се интересовали за студије на ФТН у Чачку, пажњу Факултету указали су некадашњи студенти, сада успешни дипломирани инжењери и менаџери запослени у компанијама широм Србије. То је била прилика да се најави будућа сарадња са компанијама у којима су запослени, пре свега за обављање стручне праксе студената и будућа запослења.

Техничко-технолошка остварења демонстрирали су и промовисали више од 600 директних и индиректних излагача, производних или пројектантских компанија, научно-истраживачких и образовних институција, старт-уп пројеката и иновативних појединаца из тридесетак земаља. Око половине укупног броја излагача било је из иностранства.