Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Иновације са ФТН на отварању Startup центра

28. 05. 2019

У Чачку је отворен савремени Startupцентар, у реконструисаном простору од око 600 квадратних метара у оквиру чачанског Дома културе који је намењен иновативним појединцима у реализацији њихових пословних идеја. Startupцентар су званично отворили премијерка Србије Ана Брнабић и министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Премијерка Брнабић је том приликом рекла да је отварање Startupцентра и пример рада Научно технолошког парка у Чачку, једног од четири у Србији, рецепт су за успех.

"На овоме раде и локална самоуправа, са образовним институцијама, наравно уз подршку Владе Републике Србије, то је наш посао, али уз огромну, огромну подршку и учешће привреде у Чачку", рекла је премијерка.

Међу запаженим и посећеним младим излагачима издвајао се тим Факултета техничких наука у Чачку који су чинили асистенти, студенти и средњошколци који су приказали иновативна решења настала у лабораторијама Факултета. 

 Изложени су радови полазника две радионице: „Пролећна радионица електронике“ и „Радионица програмирања микроконтролера“ које су се одвијале претходна два месеца на ФТН. У оквиру радионица полазници су се упознали са основним знањима из области електронике и програмирања микроконтролера. Стечена знања су примењена и направљени су уређаји од којих се неки могу врло брзо комерцијализовати. Међу реализованим уређајима су:

·         Дигитална коцка за јамб

·         Игрица „Брзи прсти“

·         Паметни контејнери

·         Паметно дрво

·         Паметна стаклена башта

Реализацијом радионица, средњошколци и студенти су подстакнути да буду креативни и својим радом и залагањем су оплеменили простор Startup центра.

„Сигуран сам да ће колеге из свих малих градова и села имати прилику да дођу овде, да раде да отворе оно што је најважније своју стартап компанију, да се баве иновационим предузетништвом тамо где је и будућност и Србије и целог света", рекао је  Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој.

На ФТН се образују будући дипломирани инжењери спремни да уз помоћ асистената и професора стекну велико знање, оправдавају изјаву премијерке Брнабић која је рекла да су таленти, велико знање у области технике, науке и иновација и квалитет идеја које су примењиве у привреди, будућност Србије.

У 50 ИТ компанија у Чачку ради пет стотина информатичара, а на две високошколске установе техничких наука студира девет стотина младих.

„Савремено опремљен Startup центар ће охрабрити иновативне појединце да реализују пословне идеје.“ рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић додајући:

"Желимо да млади да остану у Србији и у свом граду, јер Чачак је деценијама град предузетништва, град предузетника, добрих идеја и иновација.“

За Startupцентар Влада Републике Србије издвојила је 46 милиона динара, а још десет Град Чачак.