Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

На ФТН одржан Међународни скуп „УЧЕЊЕ У ВИРТУЕЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА“

19. 07. 2019

У четвртак, 18. јула2019. год.  свечано је отворена дводневна  Конференција „УЧЕЊЕ У ВИРТУЕЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА„ , организована као међународни скуп  у оквиру 52. Конгреса Међународног удружења наставника еспрерантиста (ILEI – Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj) који је почео 13. и трајаће до 20. јула 2019. године на Факултету техничких наука у Чачку.

Циљ конференције је да окупи професоре и истраживаче из целог света, а учешће наставника из 22 државе света омогућило је размену искуства и истраживачких интересовања у области примене информационих технологија у образовању. Скуп је отворила декан Факултета техничких наука проф. др Данијела Милошевић, а учесницима су се обратили професор Duncan Chrters, (Principia College, Elsah, Illinois, USA), председница Међународног удружења наставника есперантиста Mireille Grosjean (Switzerland) и у име Града Чачка помоћник градоначелника  др Владан Милић.

Радни језици Конференције конференције су  енглески, српски и есперанто са консекутивним превођењем.У оквиру уводних предавања радове су излагали др Марија Благојевић и Duncan Chrters, а након тога аутори и кооаутори своје научно истраживачке радове излагали су по сесијама.

У оквиру другог дана конференције учесницима и свим заинтересованима омогућено је учење есперанта.ОРГАНИЗАТОР конференције је Факултет техничких наука у Чачку Универзитета  у Крагујевцу, а коорганизатор је Међународно удружење наставника есперантиста са седиштем у  Ротердаму у Холандији

Уједињене нације прогласиле су 2019. годину Међународном годином домородачких језика, а учење језика преко интернета и виртуелне заједнице домородачких језика били су главна тема конференције, укључујући међународну заједницу есперантиста као посебну виртуелну заједницу.