Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Отварање нове локације Научно технолошког парка у Чачку

19. 06. 2020

У обновљеном погону некадашње фабрике ”Цер”,16. јуна 2020. год. званично је отворен нови простор Научно технолошког парка у Чачку.

Проширење капацитета Научно-технолошког парка Чачак укупне површине од око 4.500m2 је спроведено у оквиру реализације пројекта ТЕХНОПАРК СРБИЈА финансираног од стране Владе Републике Србије и Владе Швајцарске, којим се успоставља мрежа НТП Београд - НТП Чачак - НТП Ниш. Овим су створени повољни услови за развој иновативних научно-технолошких предузећа и стартап компанија.

На својеврсној смотри сарадње привреде, науке и истраживања, поред оснивача НТП Чачак представиле су се респектабилне компаније у области аутоматизације АВВ и Festo, чачанска предузећа Унипласт, Нолеко иЕлсат, као и младе компаније стасале под окриљем НТП Чачак: Плазматех, Code Art, Croonus и други.

Овом приликом ФТН Чачак се још једном представио као апсолутни регионални лидер у домену техничко-технолошких наука и иновација. У два одвојена радна простора НТП Чачак, лабораторијском и производном, поред образовних потенцијала факултет је представио софтверске пројекте и иновације, као и оргинална решења за процесе производње, енергетску ефикасност и заштиту животне средине.

Присутни су се могли упознати са резултатима пројеката у оквиру којих су развијени систем примене вештачке интелигенције за детекцију абнормалних поремећајаи паметне технологије које се уз помоћ алгоритама користе за лечење деце.

Презентовани су експонати настали као резултат успешне сарадње са привредом: машине за испитивање цеви „Impact 2000“ и ”Skaz 2000” (Пештан, Аранђеловац), прототип четвороосне нумерички управљање машине за наваривање  (ЈП Површински копови, ЕПС), аутоматска сејалица за усејавање семена (ЈКП Градско зеленило, Чачак), хибридни фотонапонски соларни колектори (Нолеко, Чачак), елементи индустријске аутоматике за контролу кретања (Енел, Ваљево), нови композитни материјали на бази дрвета и пластике за козметичку индустрију (Унипласт, Чачак), иновација EcoBatery, пелети и брикети од малине и купине. Приказани су и систем за одређивања експлоатационих карактеристика торусних трансформатора, удаљени експерименти Лабораторије за Машине, погоне и аутоматику као и експонати настали током радионица одржаних у Регионалном иновационом Стартап центру из области роботике и електронике.

Свечаном отварању производно-канцеларијских простора присуствовали су Председник Србије Александар Вучић,председница Владе Ана Брнабић, министар просвете и науке Младен Шарчевић, министарза иновације и технолошки развој Ненад Поповићкао и представници града, привредних и образовних институција из Чачка.