Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Студенти ФТН знањем освајају Србију: победници 'Хакатона' 2020 на свечаном пријему

22. 12. 2020

 

 

У петак 18. децембра у деканату Факултета техничких наука уприличен је свечани пријем за екипу студената ФТН која је освојила прво место на онлајн такмичењу ,,Хaкатон'' у Нишу. Са решењем на тему одрживог развоја ''Твој код за бољи свет'', четири студента четврте године Информационих технологија ФТН у Чачку однели су убедљиву победу испред 2 екипе са нишког Електронског факултета, једног тима са новосадског Факултета техничких наука, и једне екипе београдског Математичког факултета.

У обраћању студентима декан ФТН проф. др Данијела Милошевић је истакла: ''Срећни смо због вашег успеха и поносни смо што сте знањем стеченим на Факултету и користећи посебно ваша искуства са праксе стигли до победе на овом такмичењу. Ваш успех је значајан допринос афирмацији Факултета, и потврда да су студијски програми на којима се образују будући инжењери квалитетни. Остајемо и даље ту за сваку врсту подршке која вам буде неопходна.''

‘’Хакатон’’ је такмичење тимова у коме млади програмери реализују софтверско решење на задату тему, а на располагању имају само 42 сата. Жири чине сениори и тим лидери из компаније Better Collective из Ниша, која је и организатор такмичења. Eкипа Rick’s Solutions заправо су Вања Степаноски, Илија Вујичић, Лазар Старчевић и Милош Петровић. Они су осмислили платформу „EcoRick“ која путем система награђивања постиче одговорно понашање појединца. Иако су студенти завршне године студија на ФТН у Чачку, Илија, Вања, Лазар и Милош тренутно обављају и стручну праксу у фирмама V-tool, Croonus, Traser software и Be-Terna.

 

Осврћући се на своје такмичарско искуство, ови момци истичу да су у последњем тренутку одлучили да се такмиче: ,,Видели смо позив, окупили тим и пријавили се са намером да научимо нешто ново, без претензија ка победи. Свакако ћемо овај резултат уписати у своје CV-јеве,'' наводи Вања. ''Иако смо скромно ушли у целу причу, ипак смо изузетно задовољни креираним решењем. Једно од правила такмичења је да победничко решење мора остати open sourcе, а да ми као аутори задржавамо сва права. Постоји могућност да га и даље развијамо'', додаје Илија. Лазар је нагласио да су такмичарска решења оцењивана по критеријумима оригиналности идеје, функционалности, имплементације и одрживости, те да су изузетно задовољни и наградом – ваучером на 1000 евра за куповину у Гигатрону.

Декан Данијела Милошевић је истакла да победничка екипа припада првој генерацији студената која је похађала студије Информационих технологија по иновираном програму, сачињеном од најактуелнијих курсева и дисциплина. ''Одлична теоретска и практична знања и вештине ови студенти стекли су и захваљујући великом броју предавача из ИТ индустрије'', нагласила је Милошевић.

Да су ови студенти завршних година изузетно задовољни квалитетом студија на ФТН у Чачку говори и чињеница да ће сва четворица наставити даље школовање на мастер академским студијама на овом факултету.