Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Oдржана презентација Еразмус+ програм мобилности из угла ФТН студената

21. 10. 2021

У оквиру промоције Еразмус+ програма мобилности на Факултету техничких наука у Чачку  у среду, 20. октобра 2021. године одржана је презентација под називом  Еразмус+ програм мобилности из угла ФТН студената.
 
 
У жељи да се студентима приближе информације о активним конкурсима за Еразмус+ програм мобилности студената у сврху учења, на Факултету је организована презентација на којој су главну реч имали студенти Факултета техничких наука у Чачку који су један или два семестра провели студирајући у иностранству у оквиру овог програма. 
 
Др Милица Стојковић, факултетски Еразмус+ координатор, истакла је да је од 2016. године, односно од укључивања Факултета у Еразмус+ програме мобилности, остварено укупно преко 50 међународних мобилности, и наставног особља и студената, као и да је ФТН Чачак један од најактивнијих факултета Универзитета у Крагујевцу по том питању. Од тог броја укупно је 13 студената ФТН Чачак са свих нивоа студија провело један или два семестра на студијском боравку у земљама као што су Шпанија, Португал, Пољска, Румунија и Грчка. Такође је скренула пажњу да су сви трошкови ових мобилности у потпуности покривени оствареном стипендијом у оквиру Еразмус+ програма мобилности. Важно је истаћи да су ови програми актуелни и сада, у време пандемије.
 
Циљ промоције је био да заинтересовани студенти из прве руке сазнају не само о административним детаљима пријаве, већ о искуству њихових колега, који су међу многобројним предностима овог програма нарочито истакли могућност упознавања различитих култура, учење нових језика и склапање многобројних пријатељстава. 
 
Милица Јокић, тренутно студенткиња мастер студија:
 
Била сам на Политехничком универзитету у Темишвару, три године заредом, два пута на мобилности у сврху учењу и једном на пракси. Искуства су сјајна, атмосфера студирања на страном универзитету је незаменљива. Пуно нових пријатеља из целог света, младих људи који су дошли са истим циљем. Препоручила бих свим студентима са нашег факултета да се пријаве, јер немају шта да изгубе, а пуно могу да добију.
 
Иван Дуканић, који се студентима обратио преко видео позива, пренео је своја искуства из Пољске:
 
Факултет је веома модеран, професори врло коректни. Ја имам само речи похвале за све везано за Еразмус. И надам се да ће се свима ово свидети колико и мени. И желим да подстакнем све студенте који знају колико-толико енглески језик да се пријаве,  јер доста њих је било уплашено баш из разлога што не знају одлично енглески, да због тога не иду на ове размене. Али нема разлога, ставрно, јер моћи ћете да се снађете. А и увек је ту неко да вам помогне за било шта. Мислим да је то једно феноменално искуство које треба искористити.
 
Александар Буквић, који је се недавно вратио из Пољске, говорио је о искуствима на размени у условима пандемије, што је посебно било значајно окупљеним студентима. И поред тога што је доста активности било онлајн, успео је да оствари доста познанстава и да научи пуно тога новог. Истакао је да планира следеће године да поново конкурише за још један семестар студирања у иностранству преко Еразмус+ програма мобилности.
О искуствима студирања у оквиру докторских студија говорила је Андријана Пешић, која је провела три месеца као студент докторских студија у Италији, у Бреши.
 
 
На крају презентације студенти су имали прилику да кроз неформалну размену, уз коктел послужење и кафу, детаљније разговарају са својим колегама, информишу се о појединостима њихових искустава студирања у иностранству и да размене контакте.