Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Машинско-саобраћајна школа у посети Факултету техничких наука

27. 03. 2024

Факултет техничких наука у Чачку су у среду, 27. марта посетили ученици завршног разреда Машинско-саобраћајне школе, смер моделар одеће.
Матуранти су се у пратњи својих професора упознали са кабинетом за моделовање на факултету. Ту су заједно са Гораном Мајсторовићем, професором струковних студија на факултетском смеру Oдевно инжењерство и дизајн, имали прилике да се упознају са предметима као што су конструкција одеће, дизајн, рачунарска конструкција и процес производње. 
 
 
Студенти треће године Факултета техничких наука на студијском програму Oдевно инжењерство и дизајн су разговарали са ученицима о предметима који се изучавају на факултету, изразили задовољство због избора студија и истакли своја досадашња достигнућа, учешћа у различитим пројектима, могућности које им се нуде да креирају одевне предмете и тако употпуне своје школовање. 
Средњошколци су у разговору објаснили да они праве обрасце и шаблоне ручно или користећи софтвер за дизајн којим реплицирају концепте дизајна или цртежа. Више опција имају уз помоћ CAD (computer aided program) система. Овакви програми за конструкцију им дозвољавају да скенирају већ постојеће шаблоне које касније истим програмом распоређују у кројну слику по жељи. Уједно им и рачунају утрошак тканине. Да би неко постао моделар одеће потребно је да поседује комбинацију вештина цртања, шивења и дизајна, познавањa модне индустрије и изузетну упорнoст. 
 
 
Факултет техничких наука има успешну сарадњу са текстилним компанијама из Чачка и региона и континуирано ради на њеном проширењу како би се што више компанија тог типа укључило у програм дуалног образовања. На тај начин се будућим студентима пружа одлична могућност да уче кроз рад и успешно закораче у свет моде.